Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Padasjoki

Padasjoki sijaitsee Päijät-Hämeessä, Keski-Suomen rajalla, Päijänteen länsipuolella. Padasjoella on ollut asukkaita kivikaudesta lähtien ja sieltä löytyy myös jäänteitä linnavuorista. Ensimmäiset maininnat Padasjoesta löytyy historian kirjoista jo 1400 -luvulta. Padasjoki on ollut emäpitäjä, johon naapuripitäjät, kuten Kuhmoinen on kuulunut 1800-luvulle saakka. 

Oman taloni välittömässä läheisyydessä Nyystölässä on käyty yksi Nuijasodan verisimmistä taisteluista. Nuijasotahan oli talonpoikien kapina aatelistoa ja sotaväkeä vastaan 1500 -luvulla. Historian mukaan Padasjoella nuijamiehet houkuteltiin antautumaan, mutta sen sijaan heidät petollisesti surmattiin. Surmansa sai ilmeisesti 300-400 nuijamiestä. Perimätiedon mukaan nuijamiehet joukkohaudatiin näille sijoilleen, josta vainajat on jälkikäteen haudattu ylös ja siirretty ilmeisesti siunattuun maahan. Suomen sisällissodassa 1918 Padasjoki oli punaisten ja valkoisten rintamalinjojen rajapitäjänä, jossa paikalliset ihmiset kärsivät paljon. 

Tätä nykyään Padasjoki on noin 3000 asukkaan kunta, josta löytyy tärkeimmät palvelut ja pienyrittäjyyttä. Padasjoki on mielestäni hyvä paikka asua, elää ja yrittää sen keskeisen sijainnin vuoksi. Padasjoelta on noin 50 km matkaa Lahteen, 60 km Hämeenlinnaan, noin 100 km Tampereelle ja noin 120 km Jyväskylään. Padasjoki jakautuu useampiin pienempiin kyliin, josita isoimmat ovat tänä päivänä Maakeski ja Auttoinen. Padasjokelaiset arvostavat omaa kuntaansa ja varsinkin talkoohengestä pienemmillä kylillä voi olla suorastaan ylpeä. Padasjoen perinnejuoma on sahti ja kunnasta löytyy myös perinteitä vaaliva Sahtiseura Humala, joka osallistuu vuosittain myös Sahdin valmistuksen SM-kisoihin. 

Kunnan päätapahtuma on vuosittain heinäkuun ensimmäisen viikonloppuna järjestettävät Sahtimarkkinat. Lisäksi kunnassa järjestetään joka vuosi Nakukymppi -niminen estoton urheilutapahtuma. Päijänteen purjehduksen yhteydessä Padasjoen sataman välitön läheisyys täyttyy upeista purjelaivoista. Keinuhongan tila järjestää kesäisin Sonnirokin, pääsiäisenä tilalle saapuu eri puolilta Suomea ihmisiä suosituille Pääsiäismarkkinoille. Majoitusta löytyy hulppeista huviloista perinteisimpiin järvenrantamökkeihin. Päijänteen rannalta löytyy mm. omat suosikkini Villa Takila ja Kullasmarina. Padasjoelta löytyy myös Päijänteen kansallispuisto sekä kunnan välittömästi läheisyydestä myös Evon upeat ulkoilumaastot. Padasjoella voit vähintäänkin frisbeegolfata, uida, kalastaa, meloa, maastopyöräillä, vaeltaa, hiihtää, retkiluistella, talvipyöräillä ja lumikenkäillä. Keväällä 2017 näköjään jopa vielä vappunakin....

Padasjoelta löytyy valmis infra elinkeinoelämän tarpeisiin, liikehuoneistoja yritysten tarpeisiin ja kunnan elinkeinopolitiikan tavoitteena on lisätä ja tukea pienyrittäjien määrää alueella. Matkailu on valittu kunnan strategiassa yhdeksi tärkeimmistä kärjistä kunnan kehittämiseksi. Jos olet kiinnostunut tulemaan Padasjoelle upean luonnon ja omalaatuisten tapahtumien vuoksi, käy tutustumassa tarjontaan täällä. Sivulta löydät myös lisätietoja Padasjoelta ja kunnan yhteystiedot.