Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Vihervassut ja media

Posted 9.8.2018

Aina välillä kuulee väitteitä, että media kohtelisi meitä vihreitä jotenkin pehmeämmillä hanskoilla kuin muita puolueita. Ja tähän on nyt kyllä pakko todeta, että höpönlöpön. Kyllä meillekin sataa välillä lunta tupaa, ihan siinä missä muillekin.  Varsinkin viime aikoina mediaa on puhuttanut vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen kansalaistottelemattomuus lentokoneessa sekä Touko Aallon esiintyminen tukholmalaisella yökerholla. Varmaan tärkeämpiäkin aiheita olisi valtakunnassamme ollut, mutta ruoditaan nämä nyt sitten...

Vihreä puolue on saanut alkunsa kansalaistottelemattomuudesta. Vihreissä se on jo siksi todennäköisesti hyväksyttävämpää kuin monessa perinteisemmässä puolueessa. Toki meilläkin se mielletään aina toiminnaksi, missä kenenkään henkeä ei vaaranneta ja se tehdään aina omalla nimellä ja omilla kasvoilla. Henkilökohtaisesti ymmärrän täysin, miksi Touko Aalto asettui Aino Pennasen taakse tämän episodin yhteydessä. On huikeaa, että puolueemme puheenjohtaja asettui rohkeasti yksittäisen vihreän taakse sen enempää asiasta julkisesti kyselemättä. Jos itse olisin ollut vastaavassa tilanteessa, olisin arvostanut elettä suuresti.

Vihreille ovat ihmisoikeudet todennäköisesti myös monia muita puolueita tärkeämpi asia. Meillä ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle ihmiselle ihonväriin, kulttuuritaustaan tai lähtömaahan katsomatta. Myös oikeus turvapaikanhakemiseen on meillä jokaisella. Sinulla ja minullakin, jos siihen tarvetta tulisi. Itse olisin kuitenkin varovaisuuteen taipuvaisena ihmisenä toivonut tämän episodin yhteydessä taustojen selvittämistä niiltä osin, että miksi palautettavana oleva henkilö ollaan palauttamassa. Jos kyse oli rikollisen palauttamisesta rikosten vuoksi, oli palauttaminen täysin perusteltua. Jos kyse taas oli väärin hoidetusta turvapaikkaprosessista, on tilanne jälleen kerran eri.

Haluaisin itse luottaa siihen, että viranomaistemme tehtävänä on huolehtia siitä, että myös jokainen turvapaikanhakija saa oikeudenmukaisen ja lainmukaisen käsittelyn asialleen. Olen kuitenkin ymmärtänyt prosesseja läheltä seuraavien tahojen kannanotoista, että jossain tapauksissa näin ei ole syystä tai toisesta toimittu.

Tämän kaltaiset tilanteet osuvat kohdalle myös aina todella nopealla aikataululla, joten kovin pitkiin harkinta-aikoihin ei ole mahdollisuutta. Tässäkään tilanteessa ei kuitenkaan kukaan kuollut, pahimmat mielensäpahoittajatkin tuntuvat tulevan jostain ihan muualta kuin tuolta nimenomaiselta lennolta. Olisiko siis jo aika keskittyä valtakunnallisestikin tärkeämpiin uutisiin, kuten valtiovarainministeriön julkaisemaan budjettiin…?

Mitä taas puheenjohtajamme Touko Aallon esiintymiseen yökerhossa tulee, ymmärrän täysin, että kyse on ollut Ruotsin vihreiden järjestämästä iltaohjelmasta, johon Touko on osallistunut. Vihreille ei ole väliä onko tilaisuuden luonne (seksuaali)vähemmistöille vai (hetero)enemmistöille luotu. Vuoden 2018 hengen mukaisesti en myöskään henkilökohtaisesti koe pahana asiana kenenkään yksityishenkilön  bilettämistä ilman paitaa tai huumorimielessä drag-artistien pyllylle läpsyttelyä. Mutta kun puhutaan puolueen puheenjohtajasta, joka on ilmoittanut vihreiden tavoittelevan jossain vaiheessa pääministeriyttä, on tilanne luonnollisestikin hivenen eri. Siksi itse lähetin Toukolle median välityksellä terveisiä, että pitäisi vastaavissa tilanteissa paidan päällään. Ja näin hän on itse luvannut jatkossa  toimia. Joten olisiko case closed näiltäkin osin...

Hyvää alkanutta syksyä Sinulle, olit sitten missä päin tahansa!