Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Valinnanvapaus pilotit

Lähetetty 17.5.2017

STM jakaa 100 miljoonaa euroa sote-uudistuksen valinnavapaus pilotteihin, onko Padasjoki mukana alueellisessa pilotissa?

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti tämän vuoden huhtikuussa, että sote-uudistuksen valinnanvapaus pilotteihin olisi tyrkyllä 100 miljoonaa euroa valtakunnallisesti. Ilman minkäänlaista omarahoitusosuutta kunnilta. Tiedotteen mukaan asiasta käydään poliittista keskustelua toukokuussa 2017.

Ehtona pilotin saamiselle on se, että pilotin tulee kattaa 80 % tulevan maakunnan asukasmäärästä. Ts. Padasjoella ei ole mitään mahdollisuuksia hakea tämänkaltaista pilottia yksin, vaan siihen tarvitaan myös muita kuntia mukaan. Kuitenkin Padasjoen kaltaisilla, pienemmillä kunnilla,  olisi totisesti käyttöä tämänkaltaiselle rahalle ja varsinkin valinnanvapaus pilotille, koska kaupungeissa helpostikin järjestettävä valinnanvapaus palveluiden suhteen ei todellakaan ole itsestäänselvyys pienissä maalaiskunnissa.

Päijät-Hämeessä on otettu askeleita maakuntamallin suuntaan sote-palveluiden osalta jo reilu vuosi sitten perustetun Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän muodossa. Tämä ”Hyky” ei vain meille padasjokelaisille ole ihan parhaita puoliaan näillä alkumetreillä esitellyt. Ensin lakkautettiin vuodeosastot ja nyt pahin skenaario meidän kannaltamme on, että tulevat sote-keskukset löytyvät 8000 ihmisen keskuksista. Padasjoelta tästä väkimäärästä puuttuu vaatimattomat 5000 ihmistä….

Ainakaan Padasjoella tulevia valtuutettuja ei ole briiffattu mahdollisuudesta pilotteihin mitenkään, eikä täällä ole käyty edes minkäänlaista julkista keskustelua aiheesta.  Kuitenkin aikataulun puitteissa on todennäköistä, että nimenomaan uusien valtuutettujen näistä oletetaan päättävän tulevan vuoden aikana. Itseäni asia ainakin kiinnostaa niiltä osin, että kuka näitä neuvotteluja tällä hetkellä käy Padasjoella? Ja minkä kuntien kanssa niitä käydään? Ja käydäänhän niitä ylipäätään? Koska jos ei, niin apua, koska tämänkaltaista ”miljoonan taalan paikkaa” meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa hukata!!