Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Terveisiä vihreiden puoluekokouksesta

Lähetetty 17.6.2017

Kuluneet viikot ovat olleet yhtä lentoa. Päällimmäisenä niistä ovat jääneet mieleen Padasjoen kuntapolitiikkaa tiukasti tulevaisuuteen määrittelevät, puolueiden väliset luottamuspaikkaneuvottelut.

Yksikään paikka näissä neuvotteluissa ei tullut ilmaiseksi vihreiden ja propadasjoen koalitiolle, mutta saimme sen, mikä meille äänestystuloksen perusteella kuului. Huhut kylillä kertoivat, että Liikonen oli tiukka neuvottelija. Ei kuulemma  antanut periksi tiimaakaan. Samalla taktiikalla pidän jatkossakin vihreiden arvojen ja Padasjoen puolta.

Itse sain tavoittelemani sivistyslautakunnan puheenjohtajuuden, johon näen itselläni olevan paljon annettavaa koulutukseni, työhistoriani sekä äitiyteni johdosta. Ei liene yllätys, että aion jatkossakin pitää ääntä uuden koulun puolesta.

Toinen, enemmänkin valtakunnallista politiikkaa määrittelevä tekijä oli, kun perussuomalaiset äänestivät puoluejohtonsa vaihtoon ja tätä myöten puolue repesi käytännössä kahtia. Oli tästä puolueesta mitä mieltä tahansa, niin kylmäksi he eivät jätä edes toisiaan ja seuraavat viikot tulevat varmastikin pitämään sisällään mitä uskomattomimpia käänteitä esim. puolueen ja säätiöiden rahanjaosta ja paljon muusta.

Näin jälkiviisaana on helppo todeta, että suunnitelma B oli varmasti jo hyvissä ajoin suunnitelma halla-aholaisten voiton varalle, niin paljon menetettävää sekä kokoomuksella että keskustalla oli maakuntauudistuksen suhteen. Se, millä hinnalla Soini on joukkonsa näiden tueksi myi, selviää varmaan myös aikanaan.

Vihreiden puoluekokouksessa vaihdetaan niinikään koko puoluejohto. Tänään meille valitaan uusi puheenjohtaja, uudet varapuheenjohtajat sekä puoluevaltuuskunnan johto. Itse olen ollut jo pitkään puheenjohtajaehdokasTouko Aallon kannalla, mutta ei muutkaan ehdokkaat huonoja ole. Tuli vihreäksi puheenjohtajaksi kuka tahansa ehdokkaiksi, en näe syytä vaihtaa puoluetta. Tuskin kukaan muukaan.

Varapuheenjohtajina näkisin mieluusti tulevaisuudessakin Hanna Halmeenpään ja Maria Ohisalon.  Jaakko Mustakallio sieltä ansaitsisi paikan myöskin, mutta ei Veli Liikanenkaan huono vaihtoehto ole. Sehän meillä vihreillä ongelma onkin, meillä on aivan liikaa hyviä ehdokkaita, joiden taakse koko puolue voi asettua.

Valtuuskunnan puheenjohtajaksi on itsestäänselvä valinta, ainakin itselleni, Kaisa Hernberg. Olemme tehneet Kaisan tiivistä ja hyvää yhteistyötä aikoinaan Vihreissä Yrittäjissä, jonka puheenjohtajana toimin ennen Kaisaa. On ollut ilo nähdä, millaisiin mittoihin Vihreät Yrittäjät ovat kasvaneet Kaisan käsissä oman kauteni jälkeen.

Valtuuskunnan varapuheenjohtajan paikan ansaitsee sen sijaan kiistatta Miikka Keränen, johon tutustuin jo vuosia sitten Rovaniemen Vihreissä. Miikka on väsymättä pitänyt Lapissa vähemmistöjen ja vihreiden ääntä.

Meille vihreille puoluekokous on paikka, missä lähes hurmostilassa tapaamme puoluetovereita ja –ystäviä eri puolilta Suomea. Tämän kokouksen ehkä huvittavinta antia itselleni on se, että törmäsimme Asikkalan vihreiden kevään ääniharavan, Juha Tapiolan, kanssa. Toinen meistä on lähtöisin Sodankylästä ja toinen Utsjoelta. Vihreä tiemme johdatti meidät kuitenkin Tampereelle, jossa tutustuimme ja käynnistämme uusien kotikuntiemme toivottavasti hedelmällisen yhteistyön tulevaisuutta silmällä pitäen.

Tiedättehän, että maakuntavaalit ovat jo nurkan takana….