Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Suomi nousuun pienten yritysten avulla

Lähetetty 29.4.2017

PK- ja mikroyrityksissä on Suomen tulevaisuus

On todennäköisempää, että 50 000 PK-yritystä palkkaa tulevien vuosien aikana yhden uuden työntekijän, kuin että 100 isoa toimijaa palkkaisi 500 uutta työntekijää kukin. Siksi ensimmäisen työntekijän palkkaamista tulee tukea tulevaisuudessa nykyistä enemmän. Lisäksi on järkyttävää, miten valtion yritystuet jaetaan samojen isojen toimijoiden kesken vuosi toisensa jälkeen.

Yrittäjien lapsille tulisi taata samanlainen oikeus sairastumiseen kuin palkansaajien lapsille. Vanhemmuuden kustannukset tulee myös jakaa tasapuolisemmin työnantajien  kesken. Vihreiden ajama 6+6+6 malli on askel oikeaan suuntaan, mutta tavoitteena tulee olla kulujen jakaminen kaikkien työnantajien kesken.  

Moni pieni toimija kompastuu varsinkin alkumetreillä mittavaan ja kalliiseen lupa-arsenaaliin ja niihin liittyviin alkuinvestointeihin. Kuitenkin pienen, paikallisen toimijan riskit ovat huomattavasti pienemmät esim. tuotteiden levikin suhteen kuin isojen, monikansallisten jättien.

ALV-raja tulisi nostaa Vihreiden ajamaan 30 000 euroon, mikä helpottaa välittömästi varsinkin pienten palveluyrittäjien toimintaa. Suurten toimijoiden vuosittaiset miljardivuodot veroparatiiseihin tulee tukkia maakohtaisella talousraportoinnilla.

On tutkittu, että keskiverto suomalainen yrittäjä tienaa noin 1700 euroa/kk. Vihreiden ajama perustulo helpottaisi myös pienyrittäjän arkea. Vihreät myös ajavat 560 euron kuukausituloja sekä pieniä pääomatuloja kokonaan verovapaaksi.

Julkiset kilpailutukset tulee leikata pienempiin osiin, jotta myös pienillä toimijoilla on realistiset mahdollisuudet osallistua niihin. Kilpailutuksiin liittyvät prosessit tulee avata ja tehdä läpinäkyvämmäksi.

Yritystoiminnan hiipuessa pienten toimijoiden taloudellinen turva on olematon isoihin toimijoihin verrattuna. Talvivaaraan ollaan konkurssivuosien aikana pumpattu veronmaksajien rahoja useita kymmeniä miljoonia euroja, mutta pieni toimija jää myös tämän asian äärellä aivan yksin. Kuitenkin paljon olisi tehtävissä esim. sosiaalisen luototuksen avulla ja summat ovat taatusti pienemmät kuin isojen toimijoiden konkurssipesissä liikkuvat miljoonavelat.