Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Padasjoen koulujen sisäilmainfon tiivistelmä

Posted 24.11.2017

Padasjoella järjestettiin eilen illalla (to 23.11.) sisäilmainfo kouluja koskien. Suurin oireilu ja ahdistus asiasta lienee jo helpottanut, sillä paikalla oli noin kymmenkunta ihmistä, joista puolet oli oman alansa virkamiehiä.

Sisäilmainfossa todettiin, että isoimmat ongelmat ovat olleet seuraavat:

-          yläkoululla ryömintätilan mikrobilöydöt, jossa oli tähtitieteelliset arvot (sekä mikrobeja että sädesientä), ryömintätilan ilma pääsi rakenteiden takia nousemaan ilmastointiin, josta se levisi koko kouluun

-          alakoululla lattioiden ja muovimattojen välisen liiman käyminen 

Yläkoulun osalta remontti on edennyt siten, että tuo pahainen ryömintätila tyhjennettiin kesällä, jonka jälkeen koulun lattiarakenne remontoitiin ja alaseiniä tiivistettiin, jotta lattian läpi ei nouse enää mitään oireilua aiheuttavaa, mikäli sinne sellaista olisi jäänyt. Niin ikään syksyllä tehdyissä tutkimuksia (kaasumittauksissa) ei tullut ilmi, että ryömintätilasta enää kulkeutuisi mitään ylläreiltä sisäilmaan.

Yläkoululta on löydetty viime talven tutkimusten ja kesän rempan yhteydessä jotain yksittäisiä, käytöstä aiheutuneita vaurioita esim. lattiapinnasta, jotka on tarkoitus niin ikään korjata ensi kesän aikana, koska eivät ole akuutteja ja oireilua aiheuttavia.

Alakoulun osalta tilanne on se, että pahin pääty korjattiin lattiapinnat vaihtamalla viime kesän aikana. Myös syyslomalla vaihdettiin pariin luokkaan lattiapinnat ja vähiten oireilua aiheuttanut pääty otetaan työn alle ensi kesänä. Polygonin edustajan mukaan pahiten oireilua aiheuttaneessa päädyssä mattojen liima-aines kävi todella monesta kohtaa, toisessa päädyssä löydöksiä on ollut huomattavasti vähemmän, mutta niitä on ollut. Tämä selittäisi sen, miksi toisessa päädyssä on oireiltu toista enemmän. Mutta kuten todettua, kaikki matot on koululle tarkoitus vaihtaa viimeistään ensi kesänä.

Sisäilmatyöryhmä on pitänyt kokouksen viime viikolla, jossa paikalla oli myös työterveys- ja kouluterveyshuollon edustajat. Ilmoituksia oireilusta tai oireilevia potilaita ei ole syksyllä heille ilmoittautunut. Itse sain viime keväänä todella paljon yhteydenottoja oirelevien lasten vanhemmilta, mutta tänä syksynä en ainuttakaan.

Näiden tulosten valossa on syytä olettaa, että remontissa on saatu kiinni ne tekijät, mitkä oireilua ovat aiheuttaneet ja että toimenpiteet on olleet tässä vaiheessa riittävät. Itse olen sitä mieltä, että kunta ryhdistäytyi viime vuoden puolella asian ääreltä todella paljon, tiedotus muuttui avoimeksi, asiakirjat ladataan nykyään automaattisesti nettiin kaiken kansan luettavaksi ja tiedotustilaisuudet ovat olleet kaikille kuntalaisille avoimia foorumeita, joissa on saanut tulla keskustelemaan sisäilmasta. Myös sivistyslautakunnalle sekä tekniselle lautakunnalle on järjestetty kesän ja syksyn aikana muutama opastettu kierros kouluille, joissa lautakuntien jäsenet ovat saaneet paikan päällä omin silmin tutustua tehtyihin remontteihin sekä ongelmakohtiin asiantuntijan johdolla. Myös AVI on ilmoittanut, että se on tyytyväinen tehtyihin ratkaisuihin ja remontteihin.

Budjetista ja remontin kustannuksista sen verran, että remontteihin varattiin yhteensä puoli miljoona euroa rahaa. Kuten tänä aamuna sanoin YLE Lahden haastattelussakin sivistyslautakunnan puheenjohtajan roolissa, en ole täysin varma, mikä remontin laskujen tilanne on tällä hetkellä, mutta sen tiedän, että ainakin yli puolet budjetista on näihin korjauksiin jo käytetty.  Kun kyse on meille vanhemmista arvokkaimmasta, ei tämä tietenkään saa olla minkäänlaisena rajoitteena.

Toivon myös lämpimästi, että mikäli oireilu alkaa uudelleen, olisivat nämä tahot rohkeasti yhteydessä meihin päättäjiin, jotta voimme viedä asiaa eteenpäin. Eilisessä sisäilmainfossa todettiin, että käyttäjät ovat luotettavin mittarimme tässä asiassa ja mikäli oireilu alkaa uudelleen, tullaan siihen tarttumaan avoimesti ja ripeästi, kenenkään oireilua tai oireita vähättelemättä.