Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Lomituspalvelut tulee taata tulevaisuudessakin!

Lähetetty 3.5.2017

Kiitos Maaseudun Tulevaisuuden vaihteeksi harhaanjohtavan otsikon meni taas iltateet tänään väärään kurkkuun.... 

Maaseudun Tulevaisuus otsikoi tänään näkyvästi, että Vihreät ovat tehneet aloitteen lomitusjärjestelmän kaatamisesta Suomessa. Otsikko on todella harhaanjohtava, sillä aloitteen on tehnyt muutama vihreä kesäkuiseen puoluekokoukseemme käsiteltäväksi. Itse en tätä aloitetta puoluekokousedustajana todellakaan kannata. Tukijärjestelmämme on varmasti muutoksen tarpeessa, mutta ei tällä tavoin!!

Pienet tilat eivät ole synonyymi eläinten pahoinvoinnille. Päinvastoin. Pientiloilla tehdään ja luodaan tärkeää työtä maaseutumaisille alueille. Koko tukijärjestelmä tulisikin muuttaa suuruuden ihannoinnista pienille tuottajille nykyistä edullisemmaksi. Eläimiä ei myöskään voi jättää hoitamatta tilallisten lomien ajaksi, kuten toisenlaisen yrityksen varusteineen voi. Siksi lomituksen vertaaminen muihin yritystukiin on mielestäni todella kaukaa haettua. 

Jos erilaisiin tukiin yrittäjille ja maatalousyrittäjille halutaan todella puuttua, tulisi ensin leikata ne miljoonat eurojen suuruiset tuet pois samoilta,  isoilta toimijoilta, joille ne lohkeavat kuin lehmän ruokinta automaatista ikään. Nämä yritystuet voisi ohjata vaikka aloittelevien yritysten tukemiseen. Jos taas halutaan puuttua varsinaisesti maataloustukiin, tulisi ensisijaisesti kompensoida sellaista ruuan tuotantoa, jolla on kompensointiin tarvetta. En ymmärrä, miksi rajallisista resursseista kompensoidaan miljönäärien ruuan tuotantoa. Pienet paikalliset toimijat elvyttävät paikallistaloutta huomattavasti isompia toimijoita enemmän, koska rahat eivät päädy sukanvarteen tai Panamaan, vaan ihan jokapäiväiseen elämään. 

PIentilalliset ovat tällä hetkellä jo muutenkin todella tiukilla nykyisenkaltaisen tukijärjestelmän kanssa. Henkinen ja taloudellinen jaksaminen alkaa olla monilla jo aivan jaksamisen rajoilla. Ei ole kauaakaan, kun uutisoitiin tilallisten todellisesta hädästä, kun rahaa ei ollut enää edes jokapäiväisten laskujen hoitamiseen, kun tuet odottivat käsittelyä ja maksatustaan. 

Olen aina suuresti arvostanut Vihreiden kansanedustaja Antero Vartiaa, joka on ollut yksi tämän käsittämättömän aloitteen allekirjoittajista. Tästä aloitteesta olenkin hänen kanssaan täysin eri mieltä. Niin on onneksi jo vuosi sitten ollut moni muukin (nimenomaan Vihreä kansanedustaja). Helsingin Sanomat julkaisi 1.6.2016 seuraavan mielipidekirjoituksen, johon on hämäläisenä valtuutettunakin erittäin helppo yhtyä: 

"Lomitusjärjestelmä on paras tae eläimen hyvinvoinnille

Ekonomisti Mikko Kiesiläinen ja kansanedustaja Antero Vartia (vihr) kirjoittivat (HS Mielipide 30.5.2016), että suomalainen maatalouslomitus tulee lakkauttaa. Lomitus on kuitenkin poikkeuksellisen toimiva järjestelmä eläintilojen ­hyvinvoinnin takaamiseksi. Kun isäntä ja emäntä voivat hyvin, selvitysten mukaan myös eläimet voivat paremmin. 

Lomitusjärjestelmän heikennykset ovat suoria heikennyksiä kotimaisen, antibiootti- ja hormonivapaan, vähemmillä torjunta-ainemäärillä ja monin ­tavoin Euroopan keskitasoa vastuullisemmin tuotetun ruoan saatavuuteen sekä tuotanto­eläinten hyvinvointiin. Jos toimiva lomitusjärjestelmä romutettaisiin, jo nyt taloudellisten haasteiden kanssa kamppaileva suomalainen maataloustuotanto supistuisi murto-osaan nykyisestä. Tämä olisi merkittävä haitta paitsi puhtaan lähiruoan ja maaseudun elinvoimaisuuden myös maamme huolto­varmuuden kannalta. 

Ruotsissa maatalous on kokenut kovia: sen määrä on supistunut ja tuotanto on isolta osalta siirtynyt ulkomaille. Suo­messa kotimaisuus esimerkiksi naudanlihan tuotannossa sekä meijereiden ja lihateollisuuden omistuksessa on siihen verrat­tuna huippuluokkaa. 

Kotimaisuudesta kannattaa huolehtia vastedeskin. Onnis­tuessaan ja kehittyessään entisestään kotimainen eläinten, ympäristön ja tuottajien hyvinvointiin perustuva ruoantuotanto on Suomen valtti markki­noilla.

Vihreä linja on aina ollut ­tukea kotimaista maataloutta ja eläinten hyvinvointia. 

Hyvin ­toimivasta lomitus­järjestelmästä kannattaa ottaa oppia muillakin aloilla. Näin ­teki muun muassa vihreä työ­ministeri Tarja Cronberg, joka kehitteli vastaavaa sijaisjärjestelmää myös muille aloille. Hyvästä palautteesta huolimatta siitä ei koskaan saatu valtakunnallisesti toimivaa mallia. Olisiko nyt yrittäjyyden lisääntyessä sen uusi aika?"

Kirjoituksen ovat allekirjoittaneet:

Heli Järvinen

Hanna Halmeenpää

Touko Aalto

Johanna Karimäki

Krista Mikkonen

kansanedustajia (vihr.)