Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ympäristöystävällisestä ruoasta työtä maalle

Posted 22.9.2018

Oli ilo huomata, että Suomessa vietettiin ”Osta tilalta” päivää lauantaina 15.9. Mutta jotta homma toimisi tuottajien näkökulmasta, meillä tulisi olla sellainen ihan joka päivä. 

Ruuan tuottaminen on täällä maalla ollut perinteinen tapa saada elanto pöytään ja ruokkia myös muiden perheet. Kaupungeissakin. Viimeiset vuodet ovat olleet maanviljelijöille katastrofaalisia joko liiallisen kosteuden ja tänä kesänä yksin kuivuuden takia. Silti viljan hinta on meillä Euroopan alhaisinta. Lihan- ja maidontuottajat valitsevat karjastaan huonoiten tuottavia yksilöitä teuraaksi, koska kaikkia ei ole rahaa ruokkia. Suomalainen ruoka on todennäköisesti maailman puhtainta. Siitä huolimatta yritämme kilpailla maailman ruokamarkkinoilla halvalla bulkkiruualla, josta ei tuottajalle tahdo jäädä käteen edes tuotantokustannuksia kattavaa osuutta.

Fakta on myös se, että suomalaiset syövät liikaa lihaa. Syöpäjärjestöjen mukaan 500 g viikossa olisi riittävästi. Olen itse etupäässä kasvissyöjä täysin ekologisista syistä. Silloin kun syön lihaa, minun on tiedettävä, mistä se tulee. Sen on oltava mahdollisimman ekologista, eettistä ja onnellista. Toki on pakko tunnustaa ison lapsiperheen äitinä, että asiasta on välillä pakko joustaa omien rahavarojen puitteissa. Niinä hetkinä ärsyttää, miksi meillä tuetaan hehtaareita ympäristöystävällisemmän tuotantotavan sijaan.

Samaan aikaan lihantuotanto on tutkitusti yksi suurimmista syistä globaaliin ilmastonlämpenemiseen. Länsimainen tehotuotanto on tehotonta niiltä osin, että tuottajilla on oltava eläimiä paljon, jotta homma kannattaisi taloudellisesti edes jotenkin. Luomutuotanto itsessään ei ole yksin ratkaisu asiaan, mutta luomuna tuotetulla lihalla on tärkeä roolinsa monimuotoisen luonnon ylläpitämisessä, koska siinä eläimet laiduntavat.

Itse omin kätösin ”kesäpossumme” (isoja sikoja syksyisin) aikoinaan kasvattaneena ja teurastaneena väitän, että onnellisen eläimen liha yksinkertaisesti myös maistuu paremmalta. Minusta jokaisen lihaasyövän yksilön velvollisuus olisi teurastaa oma ruokansa (tarvittaessa ammattilaisten avustamana), jotta myös arvostaisimme ruokaa enemmän kuin nyt teemme, eikä sitä päätyisi niin paljon kaatopaikoille. Jos siihen ei pysty, kannattaa ryhtyä kasvissyöjäksi.

Meillä Suomessa on viime vuosina kehitelty upeita kasvisproteiini –innovaatioita, kuten esim. härkis ja nyhtökaura, joilla on kysyntää myös globaalisti. Tämän kaltainen innovatiivinen tuotekehittely takaa työtä ja yrittäjyyttä maalla myös tulevaisuudessa. Kuluttajia kiinnostaa ympäristöystävällinen ruoka, joka maistuu hyvältä ja johon jokaisella on varaa. Itselleni on tärkeää, että kasvisruoka on lähellä tuotettua ja sesongin mukaista. Ilmastonmuutoksen skenaarioiden näkökulmasta on tärkeää, että peltomme pidetään hyötykäytössä, jotta ruuantuotanto saadaan taattua jatkossakin.

Mielestäni on myös sietämätöntä, että meillä voidaan sairaaloissa, kouluissa ja tarhoissa tarjota sellaista ruokaa, minkä tuottaminen Suomessa on lain mukaan kiellettyä. Ja muistatteko, mikä poru syntyi, kun armeija päätti ottaa ruokalistalle kaksi kasvisruokaa viikossa? Tämänkin voivottelun sijaan olisin toivonut keskustelua siitä, miten puolustusvoimissa voitaisiin jatkossa taata se, että kaikki siellä tarjottu ruoka olisi Suomessa tuotettua. Eikö totta?

Read the rest of this entry »

Vihervassut ja media

Posted 9.8.2018

Aina välillä kuulee väitteitä, että media kohtelisi meitä vihreitä jotenkin pehmeämmillä hanskoilla kuin muita puolueita. Ja tähän on nyt kyllä pakko todeta, että höpönlöpön. Kyllä meillekin sataa välillä lunta tupaa, ihan siinä missä muillekin.  Varsinkin viime aikoina mediaa on puhuttanut vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen kansalaistottelemattomuus lentokoneessa sekä Touko Aallon esiintyminen tukholmalaisella yökerholla. Varmaan tärkeämpiäkin aiheita olisi valtakunnassamme ollut, mutta ruoditaan nämä nyt sitten...

Vihreä puolue on saanut alkunsa kansalaistottelemattomuudesta. Vihreissä se on jo siksi todennäköisesti hyväksyttävämpää kuin monessa perinteisemmässä puolueessa. Toki meilläkin se mielletään aina toiminnaksi, missä kenenkään henkeä ei vaaranneta ja se tehdään aina omalla nimellä ja omilla kasvoilla. Henkilökohtaisesti ymmärrän täysin, miksi Touko Aalto asettui Aino Pennasen taakse tämän episodin yhteydessä. On huikeaa, että puolueemme puheenjohtaja asettui rohkeasti yksittäisen vihreän taakse sen enempää asiasta julkisesti kyselemättä. Jos itse olisin ollut vastaavassa tilanteessa, olisin arvostanut elettä suuresti.

Vihreille ovat ihmisoikeudet todennäköisesti myös monia muita puolueita tärkeämpi asia. Meillä ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle ihmiselle ihonväriin, kulttuuritaustaan tai lähtömaahan katsomatta. Myös oikeus turvapaikanhakemiseen on meillä jokaisella. Sinulla ja minullakin, jos siihen tarvetta tulisi. Itse olisin kuitenkin varovaisuuteen taipuvaisena ihmisenä toivonut tämän episodin yhteydessä taustojen selvittämistä niiltä osin, että miksi palautettavana oleva henkilö ollaan palauttamassa. Jos kyse oli rikollisen palauttamisesta rikosten vuoksi, oli palauttaminen täysin perusteltua. Jos kyse taas oli väärin hoidetusta turvapaikkaprosessista, on tilanne jälleen kerran eri.

Haluaisin itse luottaa siihen, että viranomaistemme tehtävänä on huolehtia siitä, että myös jokainen turvapaikanhakija saa oikeudenmukaisen ja lainmukaisen käsittelyn asialleen. Olen kuitenkin ymmärtänyt prosesseja läheltä seuraavien tahojen kannanotoista, että jossain tapauksissa näin ei ole syystä tai toisesta toimittu.

Tämän kaltaiset tilanteet osuvat kohdalle myös aina todella nopealla aikataululla, joten kovin pitkiin harkinta-aikoihin ei ole mahdollisuutta. Tässäkään tilanteessa ei kuitenkaan kukaan kuollut, pahimmat mielensäpahoittajatkin tuntuvat tulevan jostain ihan muualta kuin tuolta nimenomaiselta lennolta. Olisiko siis jo aika keskittyä valtakunnallisestikin tärkeämpiin uutisiin, kuten valtiovarainministeriön julkaisemaan budjettiin…?

Mitä taas puheenjohtajamme Touko Aallon esiintymiseen yökerhossa tulee, ymmärrän täysin, että kyse on ollut Ruotsin vihreiden järjestämästä iltaohjelmasta, johon Touko on osallistunut. Vihreille ei ole väliä onko tilaisuuden luonne (seksuaali)vähemmistöille vai (hetero)enemmistöille luotu. Vuoden 2018 hengen mukaisesti en myöskään henkilökohtaisesti koe pahana asiana kenenkään yksityishenkilön  bilettämistä ilman paitaa tai huumorimielessä drag-artistien pyllylle läpsyttelyä. Mutta kun puhutaan puolueen puheenjohtajasta, joka on ilmoittanut vihreiden tavoittelevan jossain vaiheessa pääministeriyttä, on tilanne luonnollisestikin hivenen eri. Siksi itse lähetin Toukolle median välityksellä terveisiä, että pitäisi vastaavissa tilanteissa paidan päällään. Ja näin hän on itse luvannut jatkossa  toimia. Joten olisiko case closed näiltäkin osin...

Hyvää alkanutta syksyä Sinulle, olit sitten missä päin tahansa!

 

Read the rest of this entry »

Koska vaalit ovat ihmisen parasta aikaa!

Posted 25.4.2018

Maakuntavaaliehdokkuuteni on nyt varma!

Read the rest of this entry »

Ilmainen 2. asteen koulutus Suomeen

Posted 28.2.2018

Tämä kirjoitus on kolumnikirjoitukseni Etelä-Suomen Sanomissa la 24.2.2018

Read the rest of this entry »

Ajatuksia aktiivimallin mahdottomuudesta

Posted 19.1.2018

Ajatuksiani aktiivimallista ja työllisyyden hoidosta Suomessa. 

Read the rest of this entry »

Kiitos Hämeen vihreät!

Padasjoen koulujen sisäilmainfon tiivistelmä

Puinen omakotitalo varastoi autoilijan 10 vuoden hiilidioksidipäästöt

Mikroyrittämisen onni ja autuus

Ajatuksiani kasvissyönnistä ja turkistarhauksesta